
גני יער במרחבים כיתתיים- החינוך של העתיד
מה עושים כשאין יער? זו אחת השאלות הנשאלות ביותר כשאני מלמד על חינוך יער. ואכן, עם הפיתוח המואץ הולכים היערות
למה? קודם כל כי זה כיף! כי זה מגניב. כי זה נותן לך תחושה של "יכולות על". ברגע שאתה יודע איך להדליק אש מאפס, איך למצוא אוכל בלי לעבור בסופר, איך להסתתר בלי שאף אחד יראה אותך – אתה מרגיש כמו גיבור של סרט הרפתקאות. הישרדות זה לא רק עניין של צורך – זה אתגר, זו חוויה, זו דרך להרגיש את העולם בצורה הכי חיה שיש. ואם רוצים לחבר ילד בן 12 לכל נושא לימודי, מהיסטוריה ועד פיזיקה, אז הישרדות זה מגניב! ונוגע בכל תחום שרק רוצים.
פעם, לפני שהיינו רצים אחרי לוחות זמנים וסוגרים את עצמנו בארבעה קירות, היער היה הבית שלנו. הוא סיפק לנו אוכל, מחסה, חום והגנה. חינוך יער הוא לא רק דרך ללמוד על הטבע – זו חזרה למי שאנחנו באמת. להכיר את היער, להרגיש אותו, לדעת איך לחיות בו. חינוך מסוג זה- זה לא לשבת בכיתה ולקרוא על ליקוט צמחי בר למאכל. זה לצאת לשטח, להרגיש את האדמה בידיים, לזהות צמחים לליקוט, ללמוד איך להדליק אש בלי גפרורים, איך לבנות מחסה טוב ללילה גשום, ואיך להפוך להיות חלק מהיער ולא רק אורח בו.
הרי אנחנו חיים בעולם מודרני, עם מזגן ואוכל מוכן. אבל מה קורה כשאנחנו יוצאים אל הלא-נודע? כשאנחנו מגלים שהעולם בחוץ לא עובד לפי ההוראות הכתובות? לדעת לשרוד בטבע זה לא רק פיזי – זו יכולת להסתגל, לחשוב, להיות יצירתי. זו מיומנות שכל אחד צריך.
אנשים ששרדו בטבע תמיד היו קודם כל מתבוננים טובים. היער מדבר, אם רק יודעים להקשיב. ציפורים מזהירות מפני טורפים, עקבות מספרות סיפורים, והצמחים מגלים לנו אם האדמה לחה או יבשה. מי שמקשיב ליער – היער דואג לו.
כשאנחנו אוספים צמחים לליקוט, בונים מחסה או מדליקים אש, אנחנו לא רק שורדים – אנחנו לומדים איך לחיות בהרמוניה עם הסביבה. לדעת לקחת בלי להרוס, לדעת להשתמש בלי לכלות. מי שמתחבר ליער באמת, גם שומר עליו וגם מבין באמת את המחיר של הרס הסביבה כשאנחנו לוקחים מעבר ליכולת ההתחדשות של הטבע
כשאתה מכיר את היער, אתה רואה בו שפע של צמחי בר למאכל. אבל צריך להכיר גם את הצד השני – יש צמחים רעילים, מסוכנים, כאלה שעדיף להשאיר לטבע. לדעת להבדיל ביניהם זו מיומנות ששווה חיים.
אש היא אחת המתנות הגדולות של הטבע, אבל גם אחת התעלומות הכי מרתקות. להדליק אש באבן צור זה כמו להדליק ניצוץ בלב – רגע של קסם. אש מחממת, מגנה, מבשלת. ואבן צור? היא לא רק בשביל אש – אפשר ליצור ממנה סכינים, כלים לגילוף, דברים שיכולים להפוך את השהות בטבע להרבה יותר נוחה.
גשם, רוח, שמש יוקדת – כל אלה יכולים להפוך לבעיה אם אין לך מחסה טוב. לדעת איך להשתמש בענפים, עלים, בוץ ואבנים כדי לבנות מחסה יציב זה לא רק עניין של נוחות, זה עניין של הישרדות. וכמו תמיד, לבחור את המקום הנכון זה חצי מהעבודה.
היער מלא חיים, אבל לא כל היצורים בו רוצים שיראו אותם. אם אתה יודע איך לנוע נכון, איך להשתמש בבוץ, בענפים, בצבעים של הסביבה – אתה יכול להפוך לחלק מהיער. זה כלי חשוב להגנה, לציד, ואפילו סתם בשביל לחוות את השקט האמיתי של הטבע.
מים זה הכל. לדעת איפה למצוא אותם, איך לטהר אותם בעזרת צמחים או שיטות טבעיות, זו אחת המיומנויות הקריטיות ביותר. נחל, באר טבעית, אפילו טל על צמחים – הכלי הכי טוב שלך הוא לדעת לזהות את הסימנים שהטבע נותן לך.
יותר מהקור, יותר מהרעב – הדבר הכי קשה בטבע הוא הבדידות. ההרגשה שאין לך על מי להישען חוץ מעל עצמך. אבל דווקא שם, כשאתה לבד, אתה מגלה כמה כוח יש לך. חינוך יער מלמד אותך לא רק איך לשרוד, אלא איך לסמוך על עצמך, איך להירגע גם במצבים מאתגרים, איך להיות חלק מהיער ולא להילחם בו.
זה לא רק לדעת איך להדליק אש, איך לזהות צמחים לליקוט, איך למצוא מים. זו דרך חיים. זו הסתכלות אחרת על העולם, על הטבע, על עצמך. כי מי שיודע לחיות בטבע – יודע לחיות בכל מקום. וכמו שהיער מלמד אותנו, הדרך הכי טובה ללמוד היא פשוט לצאת החוצה, להתנסות, להרגיש, להיות שם באמת.
מה עושים כשאין יער? זו אחת השאלות הנשאלות ביותר כשאני מלמד על חינוך יער. ואכן, עם הפיתוח המואץ הולכים היערות
הקדמה חינוך יער הוא גישה חינוכית המתמקדת בלמידה חווייתית בטבע, מתוך אמונה כי סביבה חופשית, מרחב פתוח ומפגש בלתי אמצעי
מהו חינוך יער? חינוך יער הוא גישה חינוכית המבוססת טבע המתמקדת בלמידה חוויתית והתנסות מעשית בסביבה טבעית. שיטה זו נולדה
כל הזכויות שמורות לשורשים של צמיחה @ 2025
תכנון ועיצוב אילנה מוסקוביץ
שלחו לנו וואטסאפ