
גני יער במרחבים כיתתיים- החינוך של העתיד
מה עושים כשאין יער? זו אחת השאלות הנשאלות ביותר כשאני מלמד על חינוך יער. ואכן, עם הפיתוח המואץ הולכים היערות
זו אחת השאלות הנשאלות ביותר כשאני מלמד על חינוך יער. ואכן, עם הפיתוח המואץ הולכים היערות והשטחים הפתוחים ומתמעטים, ומצד שני הערים גדלות ומתרחקות מהשדות ומהיערות. אם בעבר ילד ברמת השרון, פתח תקווה או כפר סבא יהיה יכול ללכת ברגל ולהגיע "לשדות" או לגדת נחל טבעית, היום זה בלתי אפשרי. ולאור היתרונות ההולכים וגדלים של חינוך יער, איך בכל זאת אפשר לתת מענה לכל ילד כדי שייחשף לחינוך יער? הפתרון המוצע כאן הוא שילוב אלמנטים של חינוך יער בתוך הכיתה או בתוך מרחב בית הספר.
חלק מהפתרונות המוצעים כאן יישמתי בזמן מגפת הקורונה או בזמן מלחמת חרבות ברזל, כאשר לא התאפשר לצאת ליער במשך חודשים, ולמרות זאת, לא רצינו לוותר על חינוך יער.
בשנים האחרונות, גני יער וכיתות יער צוברים תאוצה כמענה חינוכי חדשני השובר את הגבולות המסורתיים של החינוך הפורמלי. למידה מחוץ לכותלי הכיתה המסורתית מאפשרת לילדים חוויה ישירה עם הטבע, מעוררת סקרנות ומקדמת התפתחות אישית וחברתית. רעיון זה אינו רק חלום חינוכי – הוא משנה את הדרך בה ילדים חווים את הלמידה ומבינים את סביבתם.
גני יער וכיתות יער הם מסגרות חינוכיות בהן הלמידה מתבצעת בסביבה טבעית, תוך שילוב חוויות חקר, משחק והתנסות מעשית. חינוך זה מעודד עצמאות, חשיבה יצירתית ותחושת אחריות כלפי הסביבה. כאשר משלבים את העקרונות של גני יער במרחבים תוך כיתתיים, נוצרת למידה חווייתית המבוססת על הקשר הישיר לטבע.
מחקרים מראים כי השהות בטבע מעלה את הסרוטונין באופן דומה לפעילות גופנית או לתרופות נוגדות דיכאון. הסרוטונין גורם לאדם להיות מאושר יותר, גמיש יותר מחשבתית ובעל תחושת ביטחון רבה יותר.
הפחתת המתח מאפשרת שיפור מיומנויות חברתיות ולימודיות. ילדים הלומדים בגני יער או במרחבים כיתתיים המעוצבים בהשראתם מפתחים ביטחון עצמי, עצמאות ויכולת גמישות מחשבתית.
גני יער וכיתות יער החלו להתפתח במדינות סקנדינביה באמצע המאה ה-20, מתוך הבנה כי חינוך בטבע מחזק את הקשר של הילד לסביבה. בישראל, המודל אומץ בשנים האחרונות. מספר הולך וגדל של מוסדות משלבים את עקרונות חינוך יער במערכת החינוך הפורמלית.
חינוך יער מתבסס על למידה חווייתית, עידוד הסקרנות, חיזוק הקשר לטבע ופיתוח מיומנויות מוטוריות וקוגניטיביות דרך התנסות ישירה.
בניגוד לגנים מסורתיים בהם הלמידה מתבצעת בסביבה סגורה ומובנית, גני יער מציעים גישה פתוחה, גמישה ומעודדת חקר עצמי.
עיצוב כיתות בהשראת גני יער מאפשר לילדים ליהנות מהיתרונות של הטבע גם בסביבה פנימית. הכנסת אלמנטים טבעיים למרחבים כיתתיים מגבירה את תחושת הרוגע, משפרת את הריכוז ומגבירה את החיבור הרגשי של התלמידים למקום הלימוד.
המרחב הפיזי משפיע על האופן שבו ילדים חווים את הלמידה. כיתה המעוצבת בסגנון יער מאפשרת לילדים לנוע בחופשיות, לחקור ולהתנסות בדרכים שונות ומגוונות.
על אף שהטבע מספק מרחב למידה אידיאלי, אפשר לשלב אותו באופן מאוזן עם אלמנטים מובנים כדי ליצור סביבה חינוכית מגוונת גם בתוך מבנה.
שילוב עקרונות של גני יער במרחבים כיתתיים פותח דלת לחינוך חדשני, חוויתי ומעמיק יותר. עלינו להמשיך ולחשוב כיצד ניתן להרחיב את המודל ולהפוך את הלמידה לטבעית, מרתקת ומשמעותית עבור הילדים של העתיד.
מה עושים כשאין יער? זו אחת השאלות הנשאלות ביותר כשאני מלמד על חינוך יער. ואכן, עם הפיתוח המואץ הולכים היערות
הקדמה חינוך יער הוא גישה חינוכית המתמקדת בלמידה חווייתית בטבע, מתוך אמונה כי סביבה חופשית, מרחב פתוח ומפגש בלתי אמצעי
מהו חינוך יער? חינוך יער הוא גישה חינוכית המבוססת טבע המתמקדת בלמידה חוויתית והתנסות מעשית בסביבה טבעית. שיטה זו נולדה
כל הזכויות שמורות לשורשים של צמיחה @ 2025
תכנון ועיצוב אילנה מוסקוביץ
שלחו לנו וואטסאפ